Pazar, Temmuz 13, 2008

Diyarbakır 220 noktadan gözetlenecek

12/07/2008 tarihli www.radikal.com.tr 'den.

Ekim ayında hizmete girecek MOBESE sisteminde kentin kritik noktalarına yerleştirilen kameralarla suç oranlarında düşüş yaşanması bekleniyor

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da ekim ayında hizmete girecek Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) ile kentin kritik noktalarına yerleştirilen 220 kamera sayesinde suç oranlarında düşüş yaşanması bekleniyor. Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır’da işlek noktalara yerleştirilen 220 kamera ile kentin güvenliğinin sağlanacağını söyledi.
MOBESE sisteminin yaklaşık 6 ay önce 4 trilyon liraya Türk Telekoma ihalesinin yapıldığını belirten Aydın, Türk Telekom tarafından kentin değişik yerlerindeki 80 direk üzerine 220 kameranın monte edildiğini bildirdi. Aydın, şöyle konuştu:
"MOBESE sistemi ile Diyarbakır’ın her noktasını kontrol altında tutarak güvenliğini sağlamış olacağız. Türkiye’de sistemin kurulduğu illerde suç oranlarındaki azalmaya veya suçluyu tespit etme konusunda sağladığı faydalara bakıldığında MOBESE sisteminin bir kentin güvenliğini sağlamaktaki önemini anlamak mümkün. Hem kentte suç işlenmesini önlemek hem de suç işlendikten sonra suçlunun yakalanması açısından sistemin faydalarını göreceğiz.

Türkiye'de ilk kez fiber kablo kullanıldı

Türkiye’de ilk kez sistemin kurulumunda fiber kablo kullanıldı. Böylece ilerleyen zamanlarda iş yerlerinin güvenlik kameralarının da MOBESE sistemi ile bağlantısı kurularak 24 saat güvenlikleri sağlanmış olacak. Kuyumcular, bankalar ve güvenlik kamerası bulunduran iş yerleri başvurularını yaptığı takdirde MOBESE sistemine entegre olabilecekler. Belirlenen bir ücret karşılığında iş yerleri de güvenlik kameralarından 24 saat takip edilecek. "
Aydın, sistemin faaliyete geçmesi ile kentteki suç oranlarında büyük oranda düşüş beklediklerini ifade ederek, sistemin emniyet müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Komuta Kontrol Merkezince kontrol edileceğini, ancak MOBESE sistemlerinin Ankara’dan takibinin yapılması halinde de Diyarbakır’daki altyapının buna uyumlu hale getirildiğini belirtti.
Kameraların güvenlik açısından belirlenen kritik noktalara yerleştirildiğini kaydeden Aydın, "şartlar uygun olduğunda yeni kameralarda yerleştirilebilecek. Sistemin birçok özelliği var. Plaka okuyabiliyor yüz tespiti yapabiliyor. Diyarbakır’da kurulan MOBESE sistemi telsiz bağlantılı değil. Telsiz bağlantılı olan sistemler çok sağlıklı işlemiyor. Ancak sistemi fiber kablo ile oluşturmanın birçok avantajı olacak. Diyarbakır’daki MOBESE sistemi başka illere de örnek olacak" dedi.

MOBESE sisteminin işleyişi

MOBESE sisteminde görüntüler kriptolandıktan sonra canlı olarak Komuta Kontrol Merkezine ulaştırılıyor ve burada görevlilerce 24 saat izleniyor. Kriptolu iletim sayesinde görüntüler tam bir gizlilik içinde polise ulaşıyor. Sistem taşıt plakalarını ve insan simalarını otomatik olarak sorgulayıp arananları tespit edebiliyor. Suç haritaları oluşturuluyor.
Yerleşim birimleri cadde, sokak ve ev ev dijital harita olarak polisin elinin altında bulunuyor. Muhtarlıklar da MOBESE sistemine dahil edildiği için sistemin tam olarak işlemesi ön görülüyor. (aa)

Hiç yorum yok: