Perşembe, Ağustos 07, 2008

Ulu Cami


Diyarbakır Ulu Cami daha önce anlattığım Meşhur Kahvaltıcı Kadri ve Hasanpaşa Hanı’nın tam karşısında.
Bu cami ile ilgili aklıma ilk gelen, Diyarbakır’a ilk gelişimde bu caminin avlusunda caminin tarihini anlatan yaklaşık 50 kadar çocuk.
Bu çocuklar TRT Korosu gibi, yani senkronize bir şekilde, bir rehberin anlatacağı kadar, cami hakkında size bilgi verip, bahşiş koparmaya çalışıyorlardı. Aynı şeyi nasıl ezberlemişler hayret etmiştim.
Çocukların anlattıklarından aklımda camiinin avlusunun 4 tarafının 4 mezhebi temsil ettiği kalmış. Bir de aynı çocukların Diyarbakırlı olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın 35 yaş şiirini hep bir ağızdan okumaları.
Daha sonra gittiğimde çocuklar yoktu. Sanırım avluda gezen güvenlik görevlisi bunun sebebidir. Ki bugün gittiğimde yanıma yaklaşıp bana bir şeyler anlatmaya çalışan çocuk bu güvenlik görevlisi tarafından bertaraf edildi.
Çocukların o hali acınası olsa da, sevimli bir tarafları da vardı. Çocukların artık orada olmaması acaba neredeler diye düşündürtse de, en azından artık dışarıda çalışmıyorlardır ümidindeyim. Diyarbakır’ın en kanayan yaralarından birisi sokakta çalışan çocuklar zira.

Ulu Cami’deki çocuklar ile ilgili aklımda kalan fotoğraf ise, beraber gezdiğimiz iri yarı ve boyu 2 metreye yakın arkadaşımdan para koparmaya çalışan boy boy çocukların, bu arkadaşın etrafında birikmesi. “Bacak kadar boyu ile” tanımı bu arkadaşımla yan yana geldiğimizde benim için bile kullanılabilecekken, her boydan çocuğun etrafını sarması aklıma her zaman Gulliver’i getirmiştir.
Bugün çocuklar yoktu, artık çocuklar yok, daha rahat gezme fırsatımız var. Çocuklar sevimli olsalar da kaba tabirle yapışkanlıkları canınızı sıkabilecek boyuttaydı.
Ulu Cami bir kilise iken camiye dönüştürülmüş ve ülkemizdeki en eski camiymiş.

Avlusunda bir adet de güneş saati bulunuyor.

Bırakın dünyayı, Türkiye’de veya herhangi bir İslam ülkesinde kaç tane 4 ayrı mezhebe hitap eden, avlusunda güneş saati bulunan, kiliseden dönüştürülmüş cami vardır ki?

Diyarbakır’ın kişiliği hakkında birçok bilgiyi içinde barındırıyor Ulu Cami. Aslında Diyarbakır’ın ne kadar önemli olduğu hakkında ipuçları veriyor. Mutlaka gezilmesi, görülmesi, havasının solunması gerekiyor.

Web siteleri:
Haldun Domaç > Diyarbakır Ulu Cami
Diyarbakır Tanıtım Sitesi http://www.diyarbekir.com/ > Ulu Camii

Hiç yorum yok: